Plaukimas – daugiau nei pramoga: ką kiekvienas tėvas turi žinoti apie vaiko saugumą vandenyje

Plaukimas – tai ne tik linksma vasaros pramoga, bet ir vienas svarbiausių įgūdžių, kurį vaikas gali įgyti. Tai gebėjimas, suteikiantis pasitikėjimo ir saugumo jausmą vandenyje, o kritinėse situacijose galintis netgi išgelbėti gyvybę. AUŠRA SPA treneris Tauras Petruškevičius, turėdamas ilgametę patirtį, ne tik moko plaukimo technikos, bet ir dalijasi plaukimo teikiamomis naudomis ir svarbiais saugumo patarimais.

 

„Kasmet pasaulyje nuskęsta beveik ketvirtis milijono žmonių, iš jų – apie 82 tūkst. vaikų iki 14 metų. Dėl to svarbu kalbėti apie skendimų problemas ir skatinti vaikų plaukimo įgūdžius bei atsakingą elgesį vandenyje“, – sako treneris.

 

Saugumas vandenyje: mokytis plaukti neužtenka

Tauras Petruškevičius pabrėžia, kad mokėti plaukti neužtenka – būtina išmokti tam tikrų saugumo taisyklių. Vaikai dažnai neįvertina vandens pavojų ir gali šokinėti nuo aukštų vietų ar plaukti į gilias zonas. Mokant plaukti, treneris naudoja specialiai vaikams pritaikytas mokymo technikas, kurios padeda lavinti plaukimo įgūdžius ir ugdyti atsakingą elgesį vandenyje. Įprastai, jo teigimu, vaikai plaukimo žinias perpranta per dešimt treniruočių, o kad žmogus išmoko plaukti yra manoma tuomet, kai jis laisvai, be sustojimų vandenyje gali įveikti 50 metrų atstumą.

Siekiant užtikrinti vaikų saugumą, treneris taip pat pateikia keletą esminių patarimų, kurių svarbu laikytis visiems tėvams:

  1. Pradėkite mokyti plaukti anksti
    Rekomenduojama pradėti mokyti vaikus plaukti nuo 6 metų, kai jie yra pakankamai fiziškai ir psichologiškai pasirengę bei geba sutelkti dėmesį į instrukcijas. 
  2. Visada stebėkite vaiką
    Net jei vaikas moka plaukti, suaugusiojo priežiūra yra esminė. Daug nelaimingų atsitikimų įvyksta būtent dėl dėmesio stokos.
  3. Venkite pavojingų vietų
    Mokymas atpažinti pavojingas zonas, tokias kaip gilios vietos ar neaiškus dugnas, yra būtinas. Daug nelaimių įvyksta natūraliuose vandens telkiniuose, todėl svarbu vaikus išmokyti vengti tokių vietų.
  4. Naudokite gelbėjimosi priemones
    Gelbėjimosi liemenės ar plūduriuojančios priemonės suteikia papildomą saugumą vaikams, ypač nepažįstamose ar giliose vietose.
  5. Užtikrinkite namų baseino saugumą
    Jei turite baseiną namuose, būtina įrengti apsaugines tvoreles ar signalizaciją, kad vaikai netyčia nepatektų į vandenį be priežiūros.

 

Plaukimas vaikams: fizinė ir emocinė nauda

Tai ne tik gyvybiškai svarbus įgūdis, bet ir veikla, teikianti daugybę fizinių bei emocinių privalumų vaikams. Pirmiausia, plaukimas lavina visą kūną – nuo stiprėjančių raumenų iki gerėjančios koordinacijos ir pusiausvyros. Reguliarus plaukimas gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, stiprina ištvermę ir lankstumą. Kadangi vanduo sumažina kūno svorį, plaukimas yra švelnus sąnariams, todėl ypač tinkamas vaikams, dar tik pradedantiems aktyviai sportuoti.

Emocinė nauda ne mažiau svarbi – plaukimas padeda vaikams atsipalaiduoti ir sumažina stresą. Vandens terapija gerina nuotaiką, o gebėjimas įveikti naujus iššūkius baseine didina vaikų pasitikėjimą savimi. Be to, grupinės plaukimo pamokos skatina socialinių įgūdžių ugdymą – vaikai mokosi bendrauti, bendradarbiauti su kitais ir kartu siekti tikslų.

Nemokamos plaukimo pamokos vaikams!

Nuo 2024 m. spalio 1 d. AUŠRA SPA, įsigyjant vaiko narystę, dovanoja nemokamas plaukimo pamokas vaikams nuo 6 iki 12 metų. Šios pamokos vyksta iki 3 kartų per savaitę (II ir IV 16:00 ir 17:00 val.; I, III ir V 15:00 ir 16:00 val.) su patyrusiu treneriu Tauru Petruškevičiumi. Mes tikime, kad plaukimas yra ne tik svarbus įgūdis, bet ir puikus būdas vaikams mėgautis vandens pramogomis saugiai ir užtikrintai, todėl kviečiame pasinaudoti šia puikia galimybe, nes vietų skaičius ribotas!

Dėl daugiau informacijos ar dėl registracijos į pamokas kreipkitės tel. +370 687 83344

Svetainėje naudojami slapukai sklandžiam jos veikimui, naršymo patirties gerinimui, rinkodarai. Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą dėl slapukų įrašymo. Daugiau apie naudojamus slapukus ir kaip jų atsisakyti – privatumo politikoje.